Környezeti elemek

Levegő:

A légkör szerkezete:

  • troposzféra (0-10 km)
  • sztratoszféra (10-50 km)
  • mezoszféra (50-80 km)
  • termoszféra (80-500 km)
  • exoszféra (500 km felett)
  • ionoszféra (500 km felett)
  • magnetoszféra (500 km felett

A légszennyezés folyamata:

1.) Emisszió:

kibocsájtás helyénél mért mérgező anyag koncentráció

2.) Transzmisszió:

légszennyező anyag elkeveredése, szállítódása a szél által

3.) Immisszió:

földközelben vagy légzőmagasságban mért szennyező anyag koncentráció

Egészségügyi határértékek:

A tudomány mindenkori szintje alapján megállapított azon mértéke, amely tartós egészségkárosodást nem okoz és, amelyet az emberi egészség védése érdekében meghatározott módon és időn belül be kell tartani

Tájékoztatási küszöbérték:

A légszennyezettség egyes légszennyező anyagok tekintetében a lakosság egyes érzékeny csoportjaira megállapított szintje, amelynek túllépése esetén a lakosság figyelmeztetése

Riasztási küszöbérték:

A légszennyezettég azon szintje, amelynek rövid idejű túllépése is veszélyeztetheti az emberi egészséget, amelynél azonnali beavatkozást kell tenni

Ökológiai határérték:

A légszennyezettség azon szintje, amely túllépése esetén az ökológiai rendszer károsodhat.

Talaj:

A talaj a földkéreg legfelső termékeny rétege, mely része a bioszférának, termelő jelentőségű, nemzeti kincsünk, vizet és tápanyagot biztosít a növények számára, az alapkőzet mállása képződik, valamint a kémiai és biológiai folyamatok helye. A talaj háromfázisú polidiszperz rendszer, mely mindhárom halmazállapotot tartalmazza, például, szilárd, folyékony és gáz. A talaj kialakulhat fizikai aprózódással, kémiai mállással vagy biológiai bomlással.Magyarország jelentősebb talajtípusai:

  • Csernozjom talajok
  • Barna erdőtalajok
  • Réti talajok
  • Homoktalajok (váztalajok)
  • Szikes talajok
  • Váztalajok
  • Sötét színű litomorf (kőzethatású) erdőtalajok
  • Láptalajok
  • Öntés- és lejtőhordalék- talajok

Talajképző tényezők:

  • a talaj kialakulását befolyásoló tényezők
  • talajképző kőzet (magmás, üledékes, metomorf)
  • éghajlati viszonyok (hőmérséklet, csapadék, szél)
  • domborzati viszonyok (vizek mozgásának iránya)
  • biológiai viszonyok (megtelepedett élőlények életfolyamatai)
  • talajok kora
  • ember talajalakító tevékenysége (antropogén hatása)

Talajban lejátszódó anyag- és energiaátalakulási folyamatok:

  • mállás
  • humuszosodás
  • kilúgozás
  • agyagosodás
  • agyagbemosódás
  • szologyosodás
  • kovásványosodás
  • glejesedés
  • szikesedés
  • láposodás

Talajminták, talajmintavétel:

  • talajszelvény fogalma (a talaj függőleges irányú metszete, amelyben rendszerint négy alapvető szint különíthető el)
  • talajmintavétel (pl.: pontminta, átlagminta)
  • átlagminta (átlósan vagy keresztben veszik, pontminták átlaga, tömege: 0,5 kg)

Talajok fizikai tulajdonságai:

  • szemcseösszetétel
  • talajszerkezet
  • mechanikai sajátosságok:
  • higroszkóposság
  • arany-féle kötöttség
  • kapilláris vízemelő képesség
  • talaj szövete (textura)
  • talaj szerkezete (morzsás, rögös, szemcsés, oszlopos, lemezes)

Talajok kémiai tulajdonságai:

  • szín
  • kémhatás
  • caCO3 tartalom
  • szódalúgosság
  • a talajvízben oldható összes sótartalom
  • hidrolitos savanyúság
  • kicserélődési savanyúság
  • adszorbciós kapacitás
  • telítettség
  • telítetlenség

Víz:

A bolygónk 70%-át víz borítja. A víz négy fő tulajdonsága van: fizikai, kémiai, biológiai és bakterológiai. Ezeket közös néven vízminőségnek nevezzük.Fizikai tulajdonságai:

  • szín
  • szag
  • íz
  • halmazállapot
  • lebegőanyagtartalom
  • zavarosság
  • hőmérséklet
  • határfelületi feszültség

Kémiai tulajdonságai:

  • oldott sók (Na+, K+, Mg2+, Ca2+)
  • oldott gázok (Cl2, H2S, H2, O2)
  • egyéb jellemzők (pH, EC, KOI, KOIps, TOC)

Biológiai tulajdonságai:

  • halobitás (szervetlen anyag tartalom)
  • trofitás (szerves anyag tartalom)
  • szaprobitás (szerves anyag lebontó képesség)
  • toxicitás (mérgezőképesség)
  • trofitás>szaprobitás (eutrofizáció)

Bakterológiai tulajdonságai:

  • colibaktériumszám
  • algaszám
  • 1 coli 100 cm3 (kiváló víz)
  • 1 coli 10 cm3 (tűrhető víz)
  • 1 coli 1 cm3 (rossz víz)
  • 1 coli 0,1 cm3 (szennyezett víz)
Medi Dent | Az egészséges mosoly szakértője
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el